Textul a fost transmis presei la data de 2 februarie 2006 si a fost larg mediatizat (in legatura cu acesta poate fi vazut si articolul "Fratii Pinocchio", publicat de asemenea in anul 2006).
Cu ocazia întâlnirilor pe care le-a avut ieri la Ministerul de Interne si CSM, presedintele Basescu si-a reluat discursul acuzator la adresa Guvernului, în special a ministrului conservator Codrut Seres si a celui liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. În primul caz, presedintele a acuzat că, prin unele hotarâri si ordonante, Guvernul promoveaza interese economice ale "grupurilor de interese" si chiar ale unor politicieni. În cazul ministrului Nicolaescu, seful statului a criticat în termeni foarte duri executarea cu întârziere a hotarârii judecatoresti de repunere în functie a directorului Spitalului Universitar Sorin Oprescu. Între altele, presedintele s-a întrebat, citez: "Daca un membru al Guvernului încearca sa nu puna în aplicare hotarâri ale instantelor, ce putem cere ca respect unui om de rând?"
Principial, criticile lui Traian Basescu sunt perfect justificate. Opinia publica cunoaste prea bine asemenea comportamente si le respinge ca atare. Din pacate, ca si în alte destule cazuri, atunci când aduce asemenea acuzatii, Traian Basescu are el însusi probleme serioase de credibilitate. Voi da aici numai doua exemple. În decembrie 1996, la putine zile dupa ce a preluat conducerea Ministerului Transporturilor, Traian Basescu l-a destituit pe directorul general al Directiei de Control a Ministerului, Gabriel Stefanescu (care, în anii din urma, încercase sa clarifice implicarea lui Traian Basescu în dosarul Flota). Gabriel Stefanescu s-a adresat Justitiei, care, printr-o sentinta definitiva si executorie, l-a obligat pe ministru sa anuleze ordinul de destituire, sa-l repuna în functie pe director si sa-i plateasca daune materiale si salariul nerealizat ca urmare a masurii abuzive pe care o suportase. Ministrul Basescu nu a pus niciodata în aplicare respectiva sentinta. Mai mult, el a exprimat public, în repetate rânduri, acest refuz explicit si ferm. Redau numai un citat din ziarul Adevarul din 29 mai 2000: "Întrebat de ce nu respecta o hotarâre judecatoreasca definitiva si executorie, Traian Basescu a batut cu pumnul în masa si a declarat în stilu-i caracteristic: <Îmi asum aceasta raspundere. Buna ziua!>" (În anul 2007, Ştefănescu avea să-şi găsească dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.)
În legatura cu interesele economice private promovate prin hotarâri de Guvern. În anul 1994, ca parlamentar, Traian Basescu a beneficiat, pentru afacerile sale private, de un credit de 200 de mii de dolari, în conditii preferentiale, de la o banca de stat, Banca Agricola. În anul 1997, când a ajuns ministru, Traian Basescu si-a sters datoria fata de Banca Agricola, trecîndu-o la categoria "pierderi", printr-o Ordonanta de urgenta (nr 43) - initiata si adoptata de Guvernul din care facea parte. Mai mult, pentru a se ascunde că de Ordonanta respectiva beneficia inclusiv ministrul Transporturilor, Guvernul a decis ca Anexa la Ordonanta (cuprinzînd lista societatilor comerciale) sa nu se publice în Monitorul Oficial. Iar lucrul acesta s-a facut cu încalcarea dispozitiilor constitutionale, care stabilesc că se excepteaza de la publicare numai "hotarârile cu caracter militar".
Cele doua exemple pe care le-am dat nu sunt deloc singurele care îl fac foarte vulnerabil pe seful statului la capitolul credibilitate. Prefer sa nu mai insist pentru că alte asemenea exemple sunt, probabil, mai cunoscute opiniei publice.
Dar presedintele are o problema de credibilitate – ca si cu echidistanta politica pe care i-o cere Constitutia – si atunci când alege sa critice pe oricine altcineva decât pe colegii sai de partid si pe cei sustinuti de partidul sau. Afacerile de zeci de milioane de euro pe care colegii lui din PD le-au facut cu Primaria Capitalei – sub conducerea sa si a colegului sau Adriean Videanu – sunt si ele la fel de criticabile ca oricare alte afaceri ale "grupurilor de interese". Întâlnirea cu Dinu Patriciu, pe care ministrul Justitiei a ascuns-o mai bine de jumatate de an, nu ar fi trebuit nici ea trecuta cu vederea, asa cum face Traian Basescu. Procedînd cum procedeaza, seful statului se dovedeste cel putin neglijent fata de statutul pe care i-l impune Constitutia. În acelasi timp, el justifica suspiciunile tot mai des exprimate în ultimul timp că urmareste sa foloseasca cea mai înalta demnitate în stat pentru a-si crea avantaje electorale siesi si partidului sau.
În urma acestui text, reactia presedintele Basescu a fost, în esenta, cea relatata în editia din 4 februarie 2006 a cotidianului Gândul, în articolul reprodus mai jos.
Dupa ce l-a pus la zid pe Nicolaescu, Traian Basescu recunoaste cu seninatate ca si el a trecut peste hotarâri ale Justitiei
Presedintele Traian Basescu a recunoscut, ieri, că pe vremea cand era ministru al Transporturilor a refuzat sa puna în aplicare o hotarare judecatoreasca, adica exact lucrul pentru care l-a pus la zid pe actualul titular de la Sanatate, Eugen Nicolaescu. Seful statului a facut aceasta marturisire la o întâlnire cu studentii de la Universitatea Nationala Academia Movileana din Kiev. "Eram ministru, am destituit un director, s-a dus în instanta, a câstigat. Ar fi trebuit sa-l pun inapoi. Am emis alt ordin de destituire si nu l-am repus director. Atunci n-am respectat Justitia. Acum n-as concepe ca un ministru, un demnitar al statului roman, sa nu puna în aplicare o hotarâre judecatoreasca", a afirmat senin Basescu.
Presedintele Basescu s-a dat exemplu, aratând ca, pâna în anul 2000, nu era un sustinator al retrocedarii proprietatilor. "Si politicienii se schimba!", a subliniat seful statului", conform comunicatului de la Palatul Cotroceni.
Traian Basescu a fost nevoit sa recunoasca aceste lucruri dupa ce, miercuri, fostul sef al Corpului de control al Guvernului Ciorbea, Valerian Stan, l-a acuzat ca are "probleme serioase de credibilitate". Desi a sustinut ca "principial, criticile lui Traian Basescu sunt perfect justificate", Stan a spus că presedintele se face vinovat de nerespectarea unei decizii a Justitiei si de obtinerea unui credit în conditii preferentiale. Valerian Stan a amintit că, în decembrie 1996, la scurt timp dupa ce a preluat conducerea Ministerului Transporturilor, Traian Basescu l-a destituit pe directorul general al Directiei de Control a ministerului, Gabriel Stefanescu - care încercase sa clarifice implicarea lui Traian Basescu în dosarul Flota. Gabriel Stefanescu s-a adresat Justitiei si a obtinut o sentinta definitiva si executorie, prin care ministrul era obligat sa anuleze ordinul de destituire, sa-l repuna în functie si sa-i plateasca daune materiale si salariul nerealizat ca urmare a destituirii abuzive. "Ministrul Basescu nu a pus niciodata in aplicare respectiva sentinta. El a exprimat public, în repetate rânduri, acest refuz explicit si ferm", a afirmat Valerian Stan.
Datorii private sterse de Guvern
Conform Mediafax, Stan a mai spus ca, in 1994, ca parlamentar, Traian Basescu a beneficiat, pentru afacerile sale private, de un credit de 200.000 de dolari, in conditii preferentiale, de la Banca Agricola (de stat). Ulterior, in 1997, dupa ce a devenit ministru, Traian Basescu si-a sters datoria fata de Banca Agricola, trecând-o la categoria "pierderi", printr-o ordonanta de urgenta (nr 43) - initiata si adoptata de Guvern. În plus, conform lui Valerian Stan, pentru a ascunde faptul că de aceasta ordonanta beneficia inclusiv ministrul Transporturilor, Guvernul a decis ca anexa la ordonanta, cuprinzând lista societatilor comerciale, sa nu fie publicata in Monitorul Oficial, în conditiile în care, potrivit dispozitiilor constitutionale, sunt exceptate de la publicare numai "hotararile cu caracter militar". Presedintele Traian Basescu nu a raspuns si acestei acuzatii.
Sa faci ce zice, si nu ce face presedintele, articol publicat in anul 2006