Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Fratii Pinocchio

Deoarece, referitor la creditul de 200.000 de dolari, presedintele Basescu a contestat unele din afirmatiile pe care le facusem (vezi textul "Sa faci de zice, si nu ce face presedintele", publicat de asemenea in 2006), am transmis cotidianului Ziua precizarile de mai jos, care au fost preluate în editia din 8 februarie 2006.

Când în urma cu câteva zile, am afirmat că Traian Basescu a folosit creditul de 200 de mii de dolari de la Banca Agricola pentru afacerile sale private, presedintele a sarit ca ars: Nu-i adevarat, a spus el, creditul a fost folosit pentru firma fratelui meu. Pentru ca a doua zi fratele însusi, Mircea Basescu, sa întareasca cele spuse de presedinte.

Numai că adevarul e altul decât cel pe care ni-l spun fratii Basescu. Într-adevar, initial, creditul a fost folosit de firma fratelui presedintelui (SC Star Marine) pentru achizitionarea unei "linii tehnologice de fabricare industriala a înghetatei". Ulterior, însa, s-au mai întâmplat urmatoarele doua lucruri: primo - la data de 7 ianuarie 2000, Mircea Basescu a vândut firma Star Marine (unui anume Sandu Bogdan din Caracal) si, secundo, fabrica de înghetata a fost preluata de SC Prod Cros, societate care i-a avut ca asociati, mai multi ani la rând, pe sotii Traian si Maria Basescu – asa cum rezulta atât din adresa Registrului Comertului nr 9820/2001 cât si din declaratiile de avere/interese ale presedintelui Basescu. Prin urmare, familia presedintelui a beneficiat în mod direct, pentru afacerile sale, de creditul pe care acesta l-a obtinut – ca demnitar public si în conditii preferentiale - de la o banca de stat. Acesta este unul dintre adevarurile pe care fratii Basescu le ocolesc în declaratiile lor.

Cu privire la veniturile realizate de familia presedintelui din fabrica de înghetata, din adresa Registrului Comertului nr 6395 din data de astazi, 6 februarie 2006, rezulta că în anul 2004 fabrica a avut o cifra de afaceri de aproape 10 miliarde de lei, în timp de profitul net a fost mai mic de 80 de milioane de lei. Aceasta disproportie, destul de des întâlnita în cazul demnitarilor implicati în afaceri, ridica cel putin un semn de întrebare. În sfârsit, ar mai fi de retinut si faptul ca declaratia de interese a presedintelui, afisata pe web-site-ul Presedintiei, contine informatii contrare celor din evidentele Registrului Comertului (din adresa nr 6395 rezulta ca Traian Basescu nu are calitatea de asociat al SC Prod Cros).

Felul în care actualul presedinte s-a folosit de-a lungul anilor de functiile sale publice în interes privat a facut obiectul unui proces penal pe care Traian Basescu mi l-a intentat, si pe care l-am câstigat în februarie 2002. Cu ocazia amintita am probat instantei inclusiv conditiile preferentiale pe care le-a avut creditul la care m-am referit – între altele, dobânda fusese de aproape 3 ori mai mica decât cea practicata de bancile private. Am probat de asemenea că una dintre numeroasele societati comerciale ale fostului ministru al Transporturilor (MT Vega Transport) functiona în vila pe care Guvernul i-o repartizase acestuia ca locuinta.


Fratii Pinocchio, articol publicat in anul 2006