Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CVI)

Suntem persoane create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, El Însuși Persoană – iar nu indivizi, cum ne tratează inept adepții comunismului, liberalismului și alții asemeni lor.
*
În timp ce strânge nu știu ce semnături în contra Guvernului, Victor Rebengiuc declară unui ziarist că "nimănui nu i-ar place să fie condus de un corupt". Acum, ca să fiu sincer, nici mie nu mi-ar plăcea ca d-l intelectual să fie chiar așa de agramat.
*
Niște monarhiști de pe la noi, închinători la vițelul de aur, pretind că apa pe care ei au descoperit-o e caldă când de fapt e rece. Adepți ai filosofiei bulgare clasice, ei susțin că “în România republica a eșuat”. În realitate însă nici vorbă ca numita să fi eșuat. Dimpotrivă, cum vedem mai ales în acești ani, ea și-a împlinit în chip aproape desăvârșit menirea cu care Stalin ne-a impus-o: să ne eșueze ca neam și țară.
*
Ofițerii Armatei care în Decembrie 89 – până și împotriva legilor de atunci – și-au scos unitățile împotriva manifestanților au fost înaintați la gradul de general. Câteva exemple: Gheorghe Carp, Tiberiu Costache, Ionel Marin, Mircea Mureșan, Eugen Bădălan, Paul Vasile. De asemenea, ofițeri precum Constantin Degeratu și Constantin Zeca - implicați și ei în conceperea planurilor de reprimare ori în acțiuni de descurajare și provocare a manifestanților. Iar Justiția îi ocolește cu mare grijă și azi, lăsându-i să le tihnească niște pensii uriașe. Nu mai spun că trei dintre împricinați (Carp, Degeratu și Bădălan) au deținut poziții la vârful Sistemului, mai ales în anii domniei lui Emil Constantinescu. Cele petrecute în Decembrie 89 au lăsat o pată de neșters în istoria Armatei române.
*
Să rememorăm, în anul Centenarului Marii Uniri. Emil Rebreanu (Apostol Bologa, în romanul fratelui Liviu), sublocotenent în Armata Austro-Ungară, este transferat pe Frontul românesc în toamna lui 1916. El hotărăște să li se alăture conaționalilor români, în loc să lupte împotriva lor. În noaptea de 10-11 mai 1917 încearcă să traverseze frontul, aducând cu el planurile trupelor austro-ungare din zonă. Este prins și arestat. Judecat de Curtea marțială a Brigăzii 16 Honvezi, este condamnat la moarte. Ca umilință suplimentară au hotărât să-l spânzure. Înainte de a fi executat, noaptea, la lumina torțelor, el l-a dat la o parte pe călău și în fața soldaților, mulți dintre ei români aduși acolo ca avertisment, a strigat cu putere: „Trăiască România Mare!” Dumnezeu să te odihnească, Emil! Trăiască România Mare! Dureros că în Decembrie 89 ofițerii Armatei române au uitat această lecție de patriotism și onoare militară.
*
În ultimii ani, chiar și în zilele acestea, au fost masacrați zeci de mii de creștini în Nigeria, Irak, Siria etc. Fără să pese prea mult cuiva de asta. Nu cumva e "politically incorrect" și așa ceva, domnilor occidentali?
*
"La referendum poporul român a exprimat voința lui Dumnezeu" (Traian Băsescu, președintele ne-demis al României, 27 mai 2007).
*
„Când nu putem adormi din cauza grijilor și a epuizării de peste zi să ne rugăm astfel: <Doamne Iisuse Hristoase, vindecă sufletul meu că am greșit Ție>” (Sfântul Serafim de Sarov).
*
Tendința abandonării peste Ocean a dogmatismului politically correct pare să ne arunce în extrema cealaltă. Mă gândesc la comentariile recente de pe la noi, evident răutăcioase, privind componența etnică a echipei franceze, noua campioană mondială la fotbal. Desigur nu-i uit, în context, pe provocatorii de la Charlie Hebdo, cu a lor mitocănie la adresa Simonei Halep și a românilor, însă sunt sigur că nu e cazul să ne purtăm ca ei.
*
“20% din români sunt homosexuali” (Traian Băsescu, viitor Președinte al României, 20 noiembrie 2004).
*
Abia apucase Herr Präsident să ne atragă indignat atenția că se împotrivește referendumului pentru revenirea la Monarhie, că admirabilul Cor regal a mers la Palatul Cotroceni și a susținut un nou concert. Voind parcă să răspundă astfel cu o ramură de măslin regal la bâta republicană. (Revista Timișoara, 27 iulie 2018)

Situațiunea (CVI), articol publicat in anul 2018