Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CXI)

Creștinismul e despre omul ce se va îndumnezei în veșnicie, iar nu despre clipa de suferință de aici.
*
La mulți ani, Paul Goma, la 83 de ani! Ceaușescu te-a alungat, și alungat ai rămas. 
*
De un deceniu nu înțeleg deloc cum de poate fosta colegă Macovei să facă ce face. Privesc la chipul ei de azi și o compătimesc nespus. 
*
Cineva m-a întrebat de ce sunt eu de acord cu referendumul pentru familie. I-am răspuns, pe scurt, așa: Între multe altele eu nu vreau ca vreodată Biserica mea să fie obligată să oficieze căsătorii între persoane de același sex. Adică nu vreau ca Biserica mea să-și desfigureze vreodată mărturisirea de credință și Sfintele Taine. Dar – am mai fost întrebat – ar putea cineva obliga Biserica la așa ceva. Desigur, am rspuns! Obligația legală de non-discriminare incumbă nu doar persoanelor juridice de drept public, ci și celor de drept privat – și chiar si persoanelor fizice (vezi Convenția europeană a drepturilor omului, OG 137/2000 etc). Incât, in acest context, persoanele de același sex pot emite oricând pretenția de a fi căsătorite și religios – iar în caz de refuz ele putându-se adresa, deplin legal, instanțelor judecătorești și CEDO. Lucru care nu se va mai putea întâmpla dacă prin Constituție va fi statuat că o căsătorie poate fi încheiată numai între un bărbat și o femeie. Fapt care este în acord deplin cu normele europene (Convenția europeană a drepturilor omului, art 12: "Începând cu vârsta stabilită prin lege, bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători"; Carta drepturilor fundamentale a UE, art 9: "Dreptul la căsătorie și dreptul de a întemeia o familie sunt garantate în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestor drepturi").
*
Ieri m-am făcut de râs la frizeriță că n-am știut cine-i Antonia de la televizor. "Tipa aia mișto, domne, ce dracu, care nu știu ce-o fi găsit la babalâcul ăla însurat." 
*
Dată fiind atitudinea Occidentului european față de țările din Est, unii pun tot mai des întrebarea dacă n-ar fi cazul ca România să iasă din UE. Dar de ce să iasă România, și nu ce care vor să divizeze din nou Europa și s-o domine? De ce să nu iasă cei care desfid azi ce ieri au înscris în Constituția europeană – "importanța istorică a sfârșitului divizării continentului european"? De ce să iasă România de vreme ce, atunci când înaintașii Reginei noastre apărau Europa de Imperiile răului, neo-marxistii de azi de la Bruxelles erau doar o prefigurare în Manifestul Comunist al lui Marx? Să plece nu România, ci aceia care tind să anuleze mai toate valorile fondatoare (religioase, culturale, democratice) ale Europei comunitare. 
*
Pe net e virală o conferință de-a d-lui Pleșu despre prostie. Sunteți tare haios, maestre, pe cuvânt! Dar, iertați-mă, pe când o conferință și despre ipocrizie? 
*
Dacă ceva esențial nu se schimbă, ar putea să fie o chestiune de viitor destul de apropiat până când lumea în care trăim să devină de nerecunoscut. 
*
Numeri pe degetele de la o singură mână intelectualii de la fosta Alianță Civică ce de-a lungul timpului s-au pronunțat favorabil Regalității. Un lucru așa de straniu, o spun și în destulă cunoștință de cauză, poate avea explicații mai ales în arhivele fostului regim. 
*
În sălile de judecată procurorii au fost puși, în sfârșit, în banca lor. Așteptăm și ceilalți pași către normalitate.
*
Aceleași două, trei cozi de topor continuă cu pâra la Bruxelles și peste tot. Debedeilor, treziți-vă, Țara nu mai e sat fără câini, Țara are Regină!
*
Rămași fără argumente în fața bunului simț, adversarii referendumului pentru familie tot rostogolesc o gogoriță, care face la oliță. Anume că întrebarea de pe buletinul de vot ar fi foarte neclară, iar oamenii nu vor ști cum să voteze și li se va anula votul. Întrebarea o fi ea cum o fi însă răspunsul e pur și simplu simplu: Da. Apropo, forțele de ordine și susținătorii referendumului să se aștepte la provocări ce vor urmări să victimizeze tabăra adversă. (Timișoara, 5 octombrie 2018)

Situațiunea (CXI) , articol publicat in anul 2018