Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CXIV)

Una din primele explicații ale răului din ultimii 70 de ani este că România a fost condusă de oameni fără pic de frică de Dumnezeu și fără rușine de oameni. În ultimii 30 de ani am tot visat la un prim-ministru român care Duminica să nu lipsească de la Sfânta Liturghie. Am să mor un visător...
*
Ca să înțelegem ce-a ajuns UE din punct de vedere politic, e arhisuficient să ne gândim că timp de aproape două decenii Europa s-a prefăcut că îi crede pe d-na Merkel și UCD-ul său că chiar sunt creștini-democrați. Când de fapt d-na cancelar a compromis, cu agendă, creștin-democrația germană și europeană (cândva vom afla și ce lucruri bine tăinuite au făcut posibil așa ceva). Mulțumită lor, UE a ajuns ideologizată neo-marxist, de nerecunoscut, la un pas de ruptura de Statele Unite – și parcă dorindu-și ea însăși dispariția. Și totuși, există deja semne că un nou establishment european ar putea pune curând capăt derivei UE și va reface solidaritatea euro-atlantică. Încât mi se pare că apreciasem corect scriind cu ceva timp în urmă tot aici: "Dacă ceva esențial nu se va schimba, ar putea să fie o chestiune de viitor de apropiat până când lumea în care trăim să devină de nerecunoscut." În sfârșit, România e datoare să facă tot ce poate ca să ajute pe calea unui nou început.
*
Cred și în continuare că Anul Centenar ne poate aduce și Reîntregirea, și Regatul.
*
În anii ’92-’93 Securitatea s-a înstăpânit copleșitor peste țară. Iar explicația că ea reușește să țină astăzi România pur și simplu ostatică (ca să nu poată evolua și să se elibereze), constă în forța financiară uriașă de care dispune această oligarhie criminală fără chip. Există informații din sursă credibilă că 13.000 de români dețin, în principal în bănci străine, circa 500 de miliarde dolari. Cam aceștia sunt banii furați după 1989, în special de caracatița securistă. Dacă România va reuși să mai iasă vreodată din situația de azi, prin cooperare internațională banii pot fi aduși acasă.
*
Slugi securiste: "Protocoalele secrete" [dintre servicii și Justiție] "au fost un lucru bun la vremea lor" (Nini Săpunaru). Vomați PNL!
*
Dumnezeu pe toate cu cuvântul le-a făcut (până și pe îngerii din cer), numai pe om cu mâna Sa.
*
Veacuri la rând românii au îndurat cumplit sub imperiile din jur. Iar atunci când am fi putut să răspundem asemenea, ne-am spus doar, ca Maniu la Alba Iulia: "Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriţi asupritori." Vrem ca lucrul acesta să se știe, și să nu fie nesocotit! În rest, e dreptul Elveției și al altor europeni să stipendieze scrieri de ocară la adresa românilor. Mai ales când amatori de un blid de linte pentru aceasta se mai găsesc chiar și printre noi [Centrul de Resurse Juridice, „Analiză a manualelor de Istorie”, 2016]
*
Anul acesta, Grecia și România, până nu demult două bastioane ale dreptei credințe, au legiferat împotriva cuvântului Domnului. Luna aceasta, ambele au fost încercate cu cutremure. Constat doar, pentru că nimeni nu poate ști cum judecă Dumnezeu.
*
Statele Unite și Uniunea Europeană au adresat României mesaje de solidaritate și apreciere pentru sărbătoarea de la 1 Decembrie. Președintele Comisiei Europene a fost de părere că la 1 Decembrie atât Europa cât și România sărbătoresc un mare eveniment istoric, fapt ce i-a atras însă critici dure din partea Guvernului de la Budapesta, și chiar și a unor fruntași concetățeni maghiari. Timp de 30 de ani, mai ales în vremea naționalismului gregar cultivat de PRM și PUNR,  am scris în zeci de articole despre nevoia ca românii să facă astfel ca maghiarii români să se simtă lângă noi ca în propria patrie. În organizațiile neguvernamentale am militat în același sens. Astăzi însă nu pot să privesc decât cu tristețe la ce se întâmplă. Este firesc ca opiniile românilor și maghiarilor despre istoria în discuție să fie diferite. Însă a ne insulta unii altora trecutul înseamnă pur și simplu a ieși cu totul din realitatea acestor ani.
(text trimis revistei Timișoara la 1 noiembrie 2018, neexistând însă confirmarea publicării lui)


Situațiunea (CXIV), articol publicat in anul 2018