Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CXV)

Există semne tot mai credibile că politicienii au sabotat cu toții recentul referendum pentru familie. Motivele sunt în continuare destul de tulburi. Clar e doar modul în care au procedat respectivii în ziua votului. Doi dintre cei mai importanți, Dragnea și Băsescu, s-au prezentat la urne înscenându-și același incident – câte un tânăr din comisia secției le-a refuzat salutul și mâna întinsă. Te puteai aștepta la altceva de la Băsescu și Dragnea? Firește că nu. Personal nici de la Kelemen Hunor nu aveam prea multe așteptări. Și totuși, îmi ziceam, un doctor veterinar, care a mai urmat și filosofia aristotelică (și a mai scris și câteva poezii), nu poate să facă ce-a făcut un Băsescu – un om care s-a făcut marinar ca să se facă securist. Ei, bine, m-am înșelat. Liderul maghiarilor i-a întrecut pe confrații români. Aflat pe nu știu ce aeroport el a declarat ziariștilor că încă n-a fost la vot din cauză că a uitat buletinul acasă. Ceea ce n-a fost decât o sfidare a inteligenței  și bunului simț al celor ce-l ascultau. Așa că, repet, dacă nimeni nu avea prea multe așteptări la Băsescu și Dragnea, două sosii doar mai tinere ale lui Ion Iliescu (acest vis încă neîmplinit al Jilavei), dincoace mă tem că Domokos Géza și Markó Béla ar fi roșit și numai la gândul de a se purta ca succesorul lor.
*
Uneori ni se întâmplă să facem dreptate numai cu prețul liniștii noastre și a altora. În loc de aceasta se cuvine să încercăm să facem și noi ceea ce Sfinții Părinți înșiși au învățat să facă, și ne îndeamnă și pe noi zicând: "Pacea e de patru ori mai mare decât dreptatea" (și tot ei ne învață și de ce e așa).
*
Simpatizanții lui Vadim Tudor au umplut internetul cu ipoteza sigură că idolul lor a fost omorât de viu din cauza unui pamflet cu rimă șchioapă la adresa masonilor. O stratagemă de doi bani, vrând să acopere cu cuvinte ceea ce mâțele acoperă cu țărână. Pentru că nimeni și nimic nu va mai putea reabilita vreodată pe “tribunul” închipuit pentru cele făcute ca servitor zelos al regimurilor Ceaușescu și Iliescu.
*
Sunt de părere că Guvernul trebuie să dea toată atenția ultimului Raport MCV al Comisiei Europene și Rezoluției Parlamentului European privind statul de drept din România. România este stat membru al UE și trebuie să-și asume fără jumătăți de măsură acest statut. Totodată, însă, e timpul ca și Bruxellesul să dea dovadă de mai multă principialitate și coerență, în toate sensurile, în raporturile cu noi. României, de exemplu, nu-i pot fi refuzate, în organizarea sistemului judiciar, criterii care altor state le sunt permise. După cum liderii de la Bruxelles nu ne pot cere o justiție independentă ocultând cu obstinație, și cu cuvinte meșteșugite, o situație durând de peste un deceniu (guvernarea Băsescu, Macovei etc) și care a făcut un rău cu nimic comparabil României – exercitarea de către serviciile secrete a unui control incredibil asupra justiției. Bruxellesul trebuie să iasă din neadevăr. Comisia Europeană a știut de practica protocoalelor secrete și le-a agreat în ascuns. Iar astăzi are obligația să recunoască acest lucru, și să asume partea sa de răspundere. În caz contrar, și dacă se va dovedi că dialogul cu actualul establishment european nu mai poate avea consecințe, Guvernul va trebui să pună la punct un proiect solid pentru perioada imediat următoare alegerilor europene de anul viitor. În sfârșit, într-o altă ordine de idei, în calitate de stat membru al UE, România va trebui să ia act de noua evoluție din politica externă a Uniunii și să se poziționeze ca atare. Mai exact, cred că România nu poate să urmeze – nici chiar într-o perioadă pre-electorală – o viziune europeană precum aceea că SUA constituie un potențial adversar militar al UE.
*
Traian Băsescu a început să aibă întrevederi tot mai dese cu procurorii. Un Cod al onoarei din branșă o obligă acum pe Elena Udrea să garanteze la rându-i pentru fostul șef.
(text trimis revistei Timișoara la 16 noiembrie 2018, neexistând însă confirmarea publicării lui)


Situațiunea (CXV) , articol publicat in anul 2018