Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CXVI)

În preziua vizitei la Londra, inegalabilul Bogdan Chirieac a afirmat că citarea de către Parchet a doamnei Carmen, în chiar acea perioadă, constituie o hărțuire a familiei prezidențiale din partea Statului paralel. Ulterior surse apropiate inegalabilului au dat ca sigură și știrea că președintele și soția nu vor mai pleca la Londra ci vor fugi cu un elicopter în direcția Târgoviște. 

*
Dacă vor desecretiza sau nu Protocoalele cu Justiția, e un lucru care cred că va conta și el în bilanțul PSD și ALDE (altminteri plin până acum mai mult cu vorbe goale decât cu realizări).
*
În aceste vremuri, singura grijă a noastră, a creștinilor, e să facem fiecare ce se cuvine. De restul se va îngriji Dumnezeu.
*
"Când regii Olandei sau Norvegiei și-au părăsit țara din pricina nemților, au consultat poporul când s-au întors în țară? Ce să-l întrebe? Dacă între timp s-au obișnuit cu stăpânirea lui Hitler? Românii ar trebui întrebați în acești termeni: Vreți voi să rămâneți cu o formă de guvernământ pe care v-au dat-o rușii în 1947?" (Regele Mihai).
*
Atunci când a dat de cineva nedispus la compromisuri și în răspăr cu Sistemul, Securitatea n-a lăsat-o așa. Am o experiență de dinainte (despre care am mai vorbit), și una de după 1990. După 90, în subteranele spațiului public, securiștii au ridicat sistematic suspiciuni în ce mă privește. Ceva mereu ambiguu, de genul: „Ceva probleme la Servicii” (totul neputând fi altceva decât vreo infamă scornire). La începutul guvernării CDR, se pusese problema să fiu titular la MApN. Mizeria a funcționat și problema nu s-a mai pus – până și camarazii mei civici și politici rămânând netulburați ca stânca. Lunile trecute, ceva oarecum asemănător. De data aceasta am cerut directorilor SRI, SIE și DIA să-mi comunice dacă numele meu se regăsește în evidențele serviciilor lor. SIE și DIA mi-au răspuns imediat, după doar două sau trei zile – amabil și limpede ca lumina zilei: nu. SRI, abia după o lună: nu vă putem spune pentru că această informație ține de securitatea națională. Bănuind eu ceva, i-am cerut și actualului Procuror general să-mi spună dacă Parchetul a încuviințat vreodată măsuri de urmărire, supraveghere împotriva mea. Răspunsul? Două texte de lege, pertinente într-adevăr, reproduse mot a mot, însă fără absolut nicio altă referință sau explicație. Așa că vom vedea ce va fi în Justiție.
*
În ședințe solemne, Parlamentele de la București și Chișinău ar putea pecetlui, la 1 Decembrie, dreptul istoric pe care nimeni nu ni-l mai contestă astăzi.
*
Pentru cei drepți apocalipsa nu doar că nu e motiv de îngrijorare, ci de bucurie supremă: întâlnirea cu Dumnezeu.
*
Eu încă sper ca finalmente d-l Iohannis să se dovedească, în cele nedefinitive, altul decât ne apare în prezent.
*
O.N.U. a ajuns la paritate cu șilingul somalez.
*
Nu e mult de când mă întrebam ce-o avea prin dosare fostul coleg civic Rebengiuc, trecut în tabăra dubioșilor anti-regaliști de sub fustele d-nei Rotaru. Păi uite dintr-astea are: "Nicolae Mihuţ" [tatăl soției actorului], "şeful Securității de la Turnu-Severin, are la activul lui nenumărate crime, la unele participând personal" (Cicerone Ioaniţoiu, fost deţinut politic). Nu arăt cu degetul, nu judec. Vreau doar să revin de fiecare dată când am ocazia asupra ideii răului pe care intelectualii militanți l-au făcut după 1989 atunci când n-au asumat public asemenea chestiuni biografice, și le-au lăsat tăinuite în arhivele tartorilor Sistemului răului. Ele au făcut ca mulți asemenea intelectuali să urmeze în viața publică trasee complet bizare – și de multe ori aducătoare de mari confuzii și felurite alte prejudicii în spațiul public. În cazul de față, mă întreb, de exemplu, câtă confuzie a putut produce d-l Rebengiuc, cel ce a fost văzut atâta vreme drept un admirabil regalist, când de câtva timp, asemeni altui fost coleg civic, d-l Caramitru, se situează de partea celor ce atacă cu metodă Familia Regală?
(text trimis revistei Timișoara la 23 noiembrie 2018, neexistând însă confirmarea publicării lui)


Situațiunea (CXVI), articol publicat in anul 2018