Valerian Stan
Nota bene
Secțiunea de Documente/ Alte documente se află în curs de actualizare prin adăugarea altor circa 50 de cauze soluționate definitiv sau în curs de soluționare (constând în acțiuni judiciare pe care le-am deschis începând cu anul 2002 cu scopul de a-mi apăra drepturi legale vătămate de autorităţi publice, dar şi de a testa inclusiv în acest mod respectarea în România a dreptului la un proces echitabil şi a dreptului de acces la justiţie). 

Situațiunea (CXIX)

Fără El viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt. La mulți ani întru Hristos!
*
Pagina oficială a SRI are o secțiune intitulată „Cum lucrăm”. Ca să vezi eufemism... Alo, băieți, „Cum lucrăm” sau “Cum vă lucrăm”?
*
D-nii Dragnea și Tăriceanu ne duc de vreo jumătate de an cu vorba că vor declasifica ei negreșit  protocoalele dintre SRI și Justiție. Așa că după atâta amar de vreme se pune de la sine întrebarea: Dacă tot ziceți că vă sabotează prezidentul sas, de ce, demagogilor, nu le anulați prin ordonanță de urgență? Pentru că e deja de ani mulți o maximă urgență ca Justiția să nu-și mai bată joc de  români inclusiv prin înțelegeri secrete cu fiii Securității codoașe? Apropo, e bine de știut că asemenea aranjamente nemernice există (dar grangurii zilei tac) nu doar în materie penală, vizând așa zisa combatere a corupției la nivel înalt – ci și în materie civilă, de contencios administrativ etc, afectând cel mai probabil sute de mii de justițiabili.
*
La sfârșitul Primului Război Modial istoria a fost cu frații noștri unguri pe cât de dreaptă pe atât de ironică – atunci când Tratatul de la Trianon s-a semnat la Versailles.
*
Dacă aș reuși să disprețuiesc deopotrivă plăcerea și durerea, aș deveni sfânt. Aș putea să țin patimile în frâu și, drept urmare, n-aș mai păcătui. Cât de simplu e! Și totuși cât de complicat pentru un om atât de slab și păcătos... Dar nici nu-mi pierd nădejdea că prin mila și harul lui Dumnezeu mă voi mântui și voi deveni, după nemincinoasa-I făgăduință, asemeni Lui.
*
România republicană, reprezentată cu demnitate și viziune în lume: “Decât să sug ... la mai mulți licurici mici, mai bine i-o sug unui licurici mare” (26 mai anul Domnului 2005).
*
Chestiunea legalizării prostituției a fost îngropată definitiv în urmă cu mai bine de 15 ani. A contat în mare măsură opoziția Bisericii Ordodoxe. Nu sunt un susținător necondiționat al legalizării prostituției. Recunosc de asemenea că argumentele teologice împotrivă sunt solide și de luat în seamă într-o societate ca a noastră. În același timp găsesc însă absolut regretabil că de 15 ani toată lumea s-a sustras oricărei responsabilități față de această problemă. Că a facut-o statul nu mă mir; m-aș fi mirat să n-o facă. Dar și Biserica? Cele mai multe femei ajung în situația să se vândă din cauza lipsurilor dramatice în care trăiesc. După 1989, spre cinstea ei, Biserica a ajuns să dezvolte un impresionant sistem de asistență socială și filantropică. Încât mă întreb dacă nu cumva o câtime din acest efort – nu doar material, dar și spiritual și duhovnicesc – n-ar merita îndreptat și în direcția aceasta? Ca să mă refer numai la ele, pe centurile marilor orașe au ajuns carne vie poate mii de tinere. N-ar fi, oare, o minune să vedem odată un preot, sau poate chiar un ierarh al Bisericii noastre, stând de vorbă și cu ele? Sfântul Ierarh Nicolae ne e poate cel mai drag pentrun fapta de binefacere îndreptată către cele trei surori, pe care tatăl lor, din cauza sărăciei, dorea să le facă prostituate. El le-a dăruit o sumă însemnată de bani și le-a ferit astfel de căderea în desfrânare. Oare nu este acesta unul din modelele ce s-ar cere urmat? Și, în sfârșit, n-ar putea să-și asume Biserica și rolul de interfață între această realitate crudă și nepăsarea cinică care domnește netulburată de nimeni în ministerele Sănătății și cel al Muncii și Asistenței Sociale?
*
Am intrat în anul în care se fac trei decenii de când ministrul Apărării, generalul Milea (urmat de comandanții de mari unități și unități din importante garnizoane) a scos Armata în stradă împotriva propriului popor; deși, voi repeta fără să obosesc, prin Constituție și prin Legea apărării 14/1972 Armata nu avea asemenea misiuni. Cu toate acestea Parchetul militar n-a trimis nici până azi pe cineva în judecată (nici măcar în mandatul mult lăudatului pe mai nimic Dan Voinea). Așa că să nu se mire nimeni dacă mâine, poimâne vom vedea răsărind ici, colo câte-o statuie a generalilor cu grele vinovății. Mai ales că un bulevard bucureștean cvasi-central poartă deja, demult și bine, numele generalului ucigaș Milea – o porcărie cu care deja am început să tulbur liniștea Primăriei locului și chiar și a Justiției protocolar-clasificate.
(Revista eCreator, 8 ianuarie 2019)


Situațiunea (CXIX), articol publicat in anul 2018