Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

Un intelectual suspect

Dintr-un articol recent aflam ca desi s-a înscris de mai mult timp la taranisti, scriitorul Alex Stefanescu nu a fost cautat de la partid nici macar o singura data. Nimeni nu îi da nimic de facut. "Mi-am oferit serviciile", pretinde el, "dintr-un simt al datoriei cetatenesti. În folosul tarii mele as fi acceptat sa fac orice, oricât de neînsemnat si de lipsit de glorie, absolut orice, chiar si ce au refuzat altii. As putea fi trimis la sate, sa le explic taranilor ce vor de la ei actualii guvernanti. Nimeni nu mi-a dat însa nici macar un telefon..."

Si nici n-o sa-ti deie, intelectualule! Si stii de ce? Pentru ca, ti-o spunem noi, taranistii, esti un tip suspect! "M-am înscris în partid dezinteresat, din sentimentul datoriei cetatenesti"... Ce vorbesti, d-le, "datorie cetateneasca", ai? Civica, vasazica... Pai nu va stim noi pe civicii astia? Niste frustrati. (Bine v-a mai zis-o d-l presedinte!). Daca domnul presedinte nu e si el civic si frustrat? Dumnealui nu e frustrat pentru ca nu mai e civic. Pâna la alegeri a fost, dar acuma nu mai e.

Atâta stiti, sa puneti întrebari si sa cârtiti! Cârtitori ciufuti, unsi cu toate alifiile. Auzi la ei: competenta, responsabilitate, reforma morala... Va faceti ca va luptati cu coruptia si cu nepotismul doar ca sa ne destabilizati si sa darâmati Guvernul. Va stim noi bine. Criticati toata ziua, demolati si nu puneti nimic în loc. Niste cinici, nu va pasa decât de voi. "Dupa noi potopul", vorba lui Noe. Avea dreptate d-l lliescu când vi le zicea de la obraz. De-aia nu te suna nimeni, întelegi, intelectualule? Si nici n-o sa te sune, astepti degeaba, asculta-ne pe noi!

Te-ai înscris în partid si zici ca nu vrei sa ajungi ministru. Nu! Si nici ambasador? Nu! Si nici prefect n-ai vrea? Dumneata nu vrei, dar ai un nepot care ar vrea. La Dâmbovita, da-i ocupat... Pai vezi bine ca-i ocupat, mai ales la Dâmbovita-i ocupat!

Cum adica ai glumit, da`, ce, asta-i gluma? Astia sunteti, tara se prabuseste si voi faceti bascalie. De ce se prabuseste tara? Pentru ca voi, intelectualii, nu aveti încredere în conducatorii ei, stii bine ca de aia se prabuseste. V-a spus-o si d-l presedinte, dar voi nu credeti ce trebuie sa credeti, voi credeti numai ce vreti voi. "Ma îndoiesc, deci exist", mare scofala! Uite ca noi nu ne îndoim si nu ne mai prapadim.

Si-apoi, ce sa caute un intelectual la tara? Ce se pricepe sa faca el la tara? "Sa le explic eu taranilor ce vor actualii guvernanti de la ei". Auzi! Da` de unde stie un intelectual pârlit ce vor guvernantii de la tarani? Cine i-a spus lui ce vor guvernantii de la tarani? Si daca, sa zicem, guvernantii nu stiu nici ei ce vor de la tarani, ce-o sa mai explice el atunci?

Intelectual suspect! Ia, sa-i vedem dosarul de la Securitate, sa stim si noi cine e si ce vrea taranistul asta de conjunctura. Dar mai bine nu! Ne scuzati, nu va deranjati, ne-ati înteles gresit... Lasati dosarele la locul lor! (Sa le arda focul de dosare, tu ceri unul si te pomenesti ca ti-l dau, Doamne iarta-ma, pe-al altcuiva...).

P.S. Apropo de dosare, aud ca liderii politici de la putere si unii dintre suporterii lor din societatea civila sunt în deruta. La presiunile tot mai mari pe care administratia de la Bucuresti le face pentru un rezultat cât mai bun la summitul de la Washington, diplomatia nord-atlantica a reprosat în zilele din urma, în termenii cei mai categorici, si faptul ca arhivele Securitatii si ale Comitetului Central sunt în continuare secrete. Ai dracu` nemti! Se strânge funia la par, domnilor politicieni... (Cotidianul, 19 aprilie 1999)


Un intelectual suspect, articol publicat in anul 1999