Valerian Stan
Credo ergo sum
Fără Hristos viața noastră este fără sens, toate alergările și zbuciumul nostru sunt deșărtăciune și vânare de vânt.

Semne rele

Scandalul Vântu a ajuns la apogeu. Si totusi, nu e deloc exclus ca într-o saptamâna sau doua sa se astearna si peste el uitarea. Câti dintre noi îsi mai aduc aminte azi de Caritas, de SAFI, de Flotă sau Bancorex? Sau de atâtea si atâtea scandaluri în care practic toti oamenii politici importanti au fost implicati? Regizata impecabil, seria de emisiuni televizate în care Vântu si complicii sai pare sa fi vrut sa reprezinte iesirea din scena a marelui gangster. Pentru ca uitarea sa înghita, dupa ea, înca una din marile faradelegi ale ultimului deceniu.

Mai întâi, timp de doua zile, OTV a difuzat o caseta audio, interminabila si foarte confuza, cu "marturiile incendiare" (Dan Diaconescu) facute de doi sau trei dintre complicii lui Vântu. La putine zile a urmat, într-un crescendo magistral, Mihai Iacob. Pentru ca în ultima dintre seri, la Antena 1 sa apara "însusi Sorin Ovidiu Vântu, stimati oameni buni, în carne si oase" (Marius Tuca). Apropo, putina lume a sesizat un lucru aparent minor, însa o premiera absoluta pentru televiziunile noastre private. Timp de mai multe zile Antena 1 si OTV si-au facut reciproc un "promo" cât se poate de insistent si de nedisimulat. Ceea ce sugereaza că cele întâmplate au fost parte a unui scenariu unitar si bine pus la punct. Cu un obiectiv foarte precis, acela de se depasi, în constiinta publica, înca unul din marile scandaluri de coruptie. Cum sa fie posibil asa ceva? Mai ales prin iluzia creata oamenilor ca le-a fost data o explicatie la ceea ce s-a întâmplat. Explicatia a fost prea lunga, trunchiata si prea confuza ca sa se înteleaga ceva? Excelent, asta s-a si urmarit! Ca la capatul unei saptamâni întregi de neadevaruri si confuzii premeditate omul de rând sa conchida resemnat că lucrurile sunt mult, muuult prea complicate ca cineva sa le mai poata lamuri vreodata. Vor trebui date explicatii autoritatilor si magistratilor? Dar, întreb, a mai cerut vreodata cineva explicatii în vreunul din marile scandaluri de dupa revolutie? Si daca nu, de ce ar face-o tocmai acum, când numele celor implicati sunt mai sonore ca nicicând?

Si totusi, ceva pare sa fi iesit prost pentru cei care au proiectat strategia ultimelor zile, si anume dezvaluirea întinderii incredibile a complicitatilor. În emisiunile la care au fost prezenti, Sorin Ovidiu Vântu si apropiatii lui s-au straduit sa minimalizeze cât mai mult legaturile lor cu lumea politica. Ceea ce e perfect logic de vreme ce numai oamenii politici le pot garanta o impunitate deplina. Din nefericire, însa, cartea apolitismului a fost jucata lamentabil. "Nu am fost si nu sunt implicat în nici un fel în politica" a fost unul din neadevarurile pe care Vântu l-a repetat încontinuu. Numai că telespectatorii aflasera, chiar daca nu toti si chiar daca nu de la el si de la televiziunea care îl gazduia, de legaturile sale – mai mult decât ideologice – cu Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, Emil Constantinescu si atâtia altii. "Nu am facut si nu fac politica, însa îl respect foarte tare pe d-l Roman iar d-l Basescu este un om de care lui Vântu îi e foarte frica", explica apasat, la începutul emisiunii, Mihai Iacob. Pentru ca peste vreo doua ore sa-i scape marturisirea apartenentei sale la partidul lui Basescu si Roman.

Saptamâna trecuta încercam sa anticipez ce va urma dupa declaratia de razboi pe care oamenii politici au facut-o coruptiei. Ceea ce s-a întâmplat în scandalul Vântu, în sine si la nivelul clasei politice, al societatii civile si, într-o buna masura, si la cel al presei sunt tot atâtea semne rele. Seful statului nu vede nimic deosebit în faptul ca la alegerile trecute a fost finantat de marele mafiot, iar Emil Constantinescu tace (si stie el bine de ce). Presedintele Senatului, si lider important al partidului de guvernamânt, este dovedit că a încasat sume mari din banii celor jefuiti de Vântu prin FNI, iar d-l Nastase si partidul sau nu sunt în stare de altceva decât de niste mormaieli neinteligiblle. Opozitia tace si ea. Dar, de fapt, ma întreb, daca n-ar tacea ar mai avea ea vreo autoritate sa spuna ceva? Exista în Opozitie un singur om politic, credibil, care ar putea sa ceara socoteala lui Iliescu si Vacaroiu pentru complicitatile lor cu Vântu? Timp de mai multi ani, Varujan Vosganian si Adrian Iorgulescu au monopolizat discursul despre "nevoia reformarii morale a societatii românesti". De cum s-a aflat, însa, ca amândoi au fost finantati de Vântu, Iorgulescu a început sa predice altceva, despre "prezumtia de nevinovatie" si "obligatia pe care o avem cu totii sa i-o acordam d-lui Vântu".

Multe sunt de spus si despre presa, în general, si nu numai despre comportamentul - mizerabil, într-adevar - al ziaristilor de la cele doua televiziuni. Iar asta pantru ca raul este mai vechi si mai profund si înseamna mai ales incapacitatea ziaristilor de a se mai solidariza în fata acestui mare rau pe care îl reprezinta decaderea clasei politice din tara lor. În sfârsit, scandalul Vântu a aratat mai bine decât orice altceva inclusiv în cât de mare masura se afla Securitatea la originea raului în care traim. Politica, diplomatia, institutiile, sistemul financiar-bancar sunt tarate pâna la compromitere de prezenta, mentalitatea si de ceea ce fac în interiorul lor ofiterii fostei politii comuniste. Am întâlnit, într-un loc cât se poate de respectabil, ideea ca eradicarea coruptiei nu ar fi legata în mod necesar de clarificarea situatiei fostei Securitati. Lucrul acesta este o utopie perfecta. Ma voi opri altadata, poate, asupra acestui subiect. Acum as mai spune doar ca scandalul Vântu mi-a parut sa indice inclusiv intentia fostei politii politice, ai carei ofiteri au fost implicati substantial în acest scandal, de a sabota orice sansa pe care România ar mai putea s-o aiba, toamna viitoare, la summitul NATO de la Praga.

În campania sa împotriva coruptiei, premierul a dizolvat Consiliul Capitalei, din cauza că multi consilieri sunt implicati în afaceri. Îi semnalez d-lui Nastase că are toate motivele sa faca acelasi lucru si cu Guvernul pe care îl conduce. În urma cu putine luni i-am trimis si dânsului (ca si presei, care le-a trecut sub tacere) rezultatele unei investigatii din care rezulta ca majoritatea ministrilor sunt implicati în afaceri, personal, împotriva dispozitiilor Constitutiei, în chiar domeniile de care raspund. (Cotidianul, 12 ianuarie 2002 si Lumea libera)


Semne rele, articol publicat in anul 2002