Valerian Stan
Credo ergo sum
"Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi."

O chestiune de caracter

Se vede treaba ca partidul d-lui Petre Roman nu mai are altceva de facut decat sa atace Conventia Democratica. In ultimul timp, practic nu mai e zi in care din Aleea Modrogan sa nu i se traga barem o injuratura Conventiei. Joi, 18 aprilie, de pilda, unul dintre liderii FSN, d-l Radu Alexandru, vorbeste, in "Tableta de politician" a Cronicii Romane, despre "miopia ingrijoratoare" si "tradarea" CDR". In aceeasi zi, oficiosul dintotdeauna al Frontului, cotidianul Azi, gaseste ca PNTCD este nici mai mult, nici mai putin decat "calul troian" al Puterii... Si toate astea in timp ce d-l Roman se tot da de ceasul mortii sa-i convinga pe alegatori (si pe diplomatii occidentali) ca CDR se impotriveste unitatii Opozitiei, nevrind adica sa se alieze cu partidul sau.

Nu trebuie sa fii un observator prea atent al vietii noastre politice ca sa-ti dai seama ca asemenea asertiuni nu sunt decat niste neadevaruri stupide. Asupra carora, in mod normal, nici n-ar fi trebuit sa ma opresc. Pentru ca in fond si eu stiu ca in politica minciuna inca nu e un pacat de moarte. Am facut-o insa numai pentru a-i aduce aminte d-lui Roman ca adesea, chiar si in politica, minciuna premeditata nu mai e doar o chestiune de fantezie, ci si una de caracter; in paranteza fie spus, eu unul am avut sentimentul ca, dupa ce a parasit fotoliul de premier, d-l Roman nu a mai uitat o clipa lucrul acesta. Se pare insa, ca m-am inselat.

In rest, nu-mi fac griji. Astazi nu mai poate fi nimeni prostit cu povesti cu cai troieni si Conventii tradatoare. Si, lucru inca si mai important, nici minerii nu mai pot fi adusi ca sa-i ciomageasca pe taranisti. (Romania libera, 20 aprilie 1996)


O chestiune de caracter, articol publicat in perioada 1990-1998